Teckna med din bebis

Här får du lära dig hur – och varför – du kan använda tecken för att hjälpa din bebis att lära sig nya ord

Övning

  • Uppmärksamma det din bebis tittar på – säg ordet och gör tecknet
  • Teckna och prata om det ni gör
  • Använd så många tecken du kan för att kommentera det som händer

lampa

blöja

se/titta

Du hittar fler tecken på https://www.ritadetecken.se/


Vad är tecken?

Vi kan använda tecken från det svenska teckenspråket samtidigt som vi pratar. Vi pratar som vanligt, men vi tecknar också vissa ord för att förstärka deras betydelse.
När du tecknar saktar du också ner ditt taltempo, vilket gör det lättare för din bebis att uppfatta det du säger. Att använda tecken med din bebis skyndar på språkutvecklingen.

Varför använda tecken?

En bebis kan använda tecken tidigare än talade ord eftersom det är motoriskt lättare att teckna än att prata. Genom att din bebis lär sig teckna får du möjlighet att förstå vad hen tänker på, även om hen inte kan prata, vilket gör att din bebis känner sig förstådd. Det är också lättare att lära sig nya ord när flera sinnen är aktiva – i detta fall hörsel, syn och känsel.


Fler tips

TAKK för språket

På takkforspraket.se hittar du information och exempel om hur AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation) – t.ex. tecken – kan användas tillsammans med modersmålet.

@teckensomstod

Adelina och hennes familj använder tecken som stöd. På deras instagram-konto @teckensomstod delar de med sig av tips på tecken.

%d bloggare gillar detta: