Prata med din bebis

Här får du tips på vad du kan tänka på när du pratar med din bebis

Övning

  • Prata om det ni gör
  • Ta pauser – längre än du tror – och visa att du förväntar dig kommunikation från din bebis
  • Lär din bebis nya ord genom att benämna det ni ser och gör
  • Prata långsamt och med en ljus melodisk röst – det fungerar som en strålkastare på språket och gör att din bebis lättare uppfattar det du säger

Barn lär sig språk genom att se, höra och uppleva språk i sin vardag. Prata om vad ni ska göra och vad ni har gjort. Sätt ord på det du ser att barnet gör eller riktar sin uppmärksamhet mot. Bekräfta din bebis känslor genom att sätta ord på dem: ”Oj vad du är ledsen, du är nog hungrig”. På så sätt lär sig barnet så småningom att själv uttrycka vad hen känner. Prata om ALLT helt enkelt! Prata på det språk som du kan bäst och komplettera gärna med tecken, bilder och symboler för att stärka kopplingen mellan upplevelse och ord.

Det är viktigt att pausa och vänta för att ge din bebis en chans att svara. Om du tycker att det är svårt att vänta in din bebis – prova att räkna till 5 (eller längre) tyst för dig själv. Visa din bebis att du förväntar dig ett svar genom att höja ögonbrynen, le och titta förväntansfullt på hen.

Har du märkt att vuxna ofta pratar annorlunda – så kallat ”baby talk” – när de pratar med små barn? Det är ingen slump, bebisar gillar det! När du pratar långsamt med en ljus röst och upprepar dig fungerar det som en strålkastare – barnet riktar sin uppmärksamhet mot det du säger, även om hen ännu inte förstår innehållet.

Joller är en viktig del av språkutvecklingen. När ditt barn jollrar och provar sin röst – visa att du är intresserad och övertolka det barnet ”säger”.


Fler tips

Baby talk

UNICEF och H&M Foundation erbjuder en gratis, interaktiv kurs i baby talk för att uppmärksamma vikten av barns tidiga lärande och utveckling.

Forskaren Marina Kalashnikova beskriver baby talk och
förklarar varför det är viktigt att prata mycket med sin bebis
%d bloggare gillar detta: